Mróz

Zabawne eksperymenty do zrobienia podczas zimnej pogody

Zabawne eksperymenty do zrobienia podczas zimnej pogody

Masz dość bycia uwięzionym w środku przez cały dzień w zimie, ale budowanie bałwanów i tworzenie aniołów śnieżnych staje się trochę za dużo “, prawda?” Nie obawiaj się, mamy wspaniałe eksperymenty naukowe, które pozwolą ci spędzić czas poza domem. sprawiający więcej satysfakcji!

Zamień wrzącą wodę w lód w mgnieniu oka

Podczas Polar Vortex w 2014 roku, stało się wirusowym uczuciem, aby wylać wrzącą wodę do lodowatego powietrza i obserwować, jak woda zamarza, zanim jeszcze uderzy w ziemię. Jak to jest możliwe?

Przede wszystkim powietrze musi być bardzo zimne i suche, aby mogło być skuteczne, około -30 stopni Celsjusza (-22 stopnie Fahrenheita). Powoduje to zmianę gęstości powietrza, co nie pozwala na utrzymanie dużej wilgotności. Z drugiej strony wrząca woda z zapałem dostarcza parę wodną. Rzucanie wody w powietrze wykładniczo zwiększa powierzchnię, pozwalając na ucieczkę większej ilości pary wodnej. Powietrze nie może utrzymać tej wilgoci, więc para jest szybko chłodzona i skraplana. Woda przykleja się do cząstek w powietrzu, tworząc jądro płatka śniegu, gdy zamarza.

Uwaga: chociaż zamarzające powietrze bardzo szybko schłodzi wodę, należy zachować szczególną ostrożność podczas wykonywania tego doświadczenia. Jeśli wiatr zmienia kierunek lub temperatura nie jest tak niska, jak to konieczne, może to szybko stać się bardzo niebezpieczne i spowodować poważne oparzenia. Proszę nie próbować rzucać wody w kierunku kogoś innego.

Mrozowe bańki

Dmuchanie baniek to zawsze dobry czas, a oni mają jeszcze więcej zabawy, gdy są zamrożeni! Wyjdź na zewnątrz, aby zdmuchnąć swoją bańkę i obserwuj, jak fraktale pokrywają powierzchnię, gdy bańka zamarza. Jeśli zamarzną w powietrzu, pękną, gdy tylko wylądują. Aby zachwycać się swoimi bąbelkami jeszcze dłużej, zdmuchnij je blisko śniegu i pozwól im zamarznąć na ziemi.

Możesz użyć gotowego roztworu do tworzenia bąbelków lub stworzyć własny, mieszając jedną część wody z czterema częściami mydła (mydło do naczyń działa bardzo dobrze, ale można również użyć szamponu). Jeśli chcesz, aby bąbelki były bardziej trwałe, dodaj niewielką ilość gliceryny lub lekkiego syropu kukurydzianego. Tworzenie mocniejszych bąbelków zwiększy twoje szanse na wybranie bańki i uzyskanie bliższego spojrzenia po jej zamrożeniu.

Nadmuchiwanie balonów

Jest to zabawne ćwiczenie w badaniu zależności między objętością a temperaturą gazu. Napełnij balon wewnątrz domu (który, mam nadzieję, znacznie cieplejszy niż na zewnątrz) i związaj koniec. Weź balon na zewnątrz i obserwuj, jak balon powoli opada, gdy gaz staje się zimniejszy. Wniesienie balonu z powrotem do środka i ponowne podgrzanie gazu do jego pierwotnej temperatury spowoduje ponowne napełnienie balonu.

Zjawisko to wynika z prawa Karola, które opisuje zależność między objętością a temperaturą gazu. Gdy temperatura gazu wewnątrz balonu spada z zimnego powietrza, objętość zmniejsza się również w celu utrzymania ciśnienia gazu. Ponieważ objętość gazu kurczy się i staje się bardziej gęsta, nie wywiera tak dużego nacisku na boki balonu, powodując jego opróżnienie. Gdy balon wróci do domu, temperatura gazu wzrośnie, co zwiększy objętość gazu, a następnie popchnie i rozłoży balon. Chociaż pojemnik i ciśnienie gazu w środku nigdy się nie zmieniają, możesz zmieniać głośność, zmieniając temperaturę.

Aby ta aktywność była jeszcze przyjemniejsza dla dzieci, możesz narysować balon, aby zobaczyć, jak bardzo obraz zmienia się, gdy balon się opróżnia. Możesz też spróbować nadmuchać balon na zewnątrz (choć powodzenia przy zimnych palcach!) I przynieść go do środka, aby zobaczyć, jak dużo może się przedostać, zanim wystrzeli.

Samozamarzająca soda

Ten eksperyment jest podobny do wideo, które pokazaliśmy ci w lecie, gdzie możesz błyskawicznie zrobić lód z super schłodzoną wodą. Tym razem robimy pyszny mrożony smakołyk przy użyciu butelki ulubionego napoju gazowanego. Wszystkie smaki powinny działać, nawet dieta.

Zacznij od energicznego wytrząsania butelki z wodą sodową o temperaturze pokojowej, ale pamiętaj, aby użyć tej, która nie była wcześniej otwierana. Chociaż wstrząsanie napojami gazowanymi jest zwykle marszczone, ważne jest, aby zwiększyć ciśnienie wewnętrzne butelki w tym zakresie. Trzymaj butelkę w śniegu lub w dowolnym miejscu, w którym może ona otrzymywać stałe temperatury poniżej zera, i poczekaj kilka godzin. Temperatura śniegu i wielkość butelki określają, ile czasu potrzeba. Celem jest, aby soda znalazła się poniżej temperatury zamarzania, nie zmieniając się w bryłę.

Gdy butelka jest już gotowa, pamiętaj, aby podnosić ją bardzo powoli i równomiernie. Ostrożnie odkręć pokrywkę i wlej wodę do schłodzonej szklanki. W ten sposób powstanie jądro, w którym soda musi rozpocząć reakcję łańcuchową tworzenia kryształów lodu. Jak wylejesz, soda zamieni się w pyszną rozkoszną na twoich oczach.

Trochę finezji polega na uruchomieniu tego eksperymentu, dlatego warto zacząć od mniejszych butelek niż 2 litrów. Pozostawienie butelek zbyt długo w śniegu spowoduje zamrożenie butelki, co uniemożliwi jej rozlanie się po wylaniu. Zbyt mocne przepychanie butelki po odkręceniu pokrywy wystarcza, aby rozpocząć proces zarodkowania, dlatego też należy uważać, gdy podnosi się butelkę ze śniegu i przenosi ją do miejsca pracy. Jeśli błoto pozostaje na górze i nie rozprzestrzenia się w twoim pojemniku, po prostu daj mu zamieszanie, aby pomóc reakcji.

Lód na sznurku

Ten eksperyment jest fajny, ponieważ pozwala podnieść kostkę lodu, nawet jej nie dotykając! Wszystko czego potrzebujesz to sól kuchenna, sznur, lód i odrobina wody. Sznurek może być tak długi, jak chcesz, pod warunkiem, że jest wystarczająco długi, aby pokryć jedną stronę lodu i masz wystarczająco dużo miejsca, by się na nim zawiesić.

Ustaw kostkę lodu na powierzchni roboczej i pozostaw ją lekko rozgrzaną na kilka minut. Lekko zwilż sznur wodą, a nawilżony odcinek sznurka nad kostką lodu, upewniając się, że robią dobry kontakt ze sobą. Następnie przykryj sznur solą kuchenną. Zaczekaj około 20-30 sekund, a następnie podnieś drugi koniec struny, aby zobaczyć kostkę lodu w pełni przymocowaną! Sól kuchenna zmniejsza temperaturę topnienia wody i pomaga lekko stopić już ocieplający się lód. Temperatura z wnętrza kostki lodu ponownie zamarza wodę, łącząc ją z sznurkiem.

1 komentarz

  1. Świetne, trzeba skorzystać z mroźnej pogody i przetestować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.