Poziomy składników odżywczych spadły, gdy rośliny wdychały więcej dwutlenku węgla
Ponieważ poziomy dwutlenku węgla – CO2 – w atmosferze wzrastają w ostatnich dziesięcioleciach, Ziemia się ociepla. To dlatego, że jako gaz cieplarniany, CO2 zatrzymuje ciepło w ziemskiej atmosferze. To ocieplenie jest jednym z objawów zmiany klimatu. Może mieć wpływ na żywność na wiele sposobów. Rosnące temperatury i zmiany opadów deszczu, które przyniesie, powinny wpłynąć na ilość i miejsca uprawy. Dane pokazują teraz, że rosnący poziom CO2 może również wpływać na sposób odżywiania uprawy. Niektóre z tych danych zostały przedstawione w zeszłym roku w rocznym przeglądzie zdrowia publicznego. Rzeczywiście, zauważył, że kilka badań doprowadziło do takiego wniosku.
Może zainteresuje Ciebie również: skup samochodów Mińsk Mazowiecki
Samuel Myers jest naukowcem zajmującym się ochroną środowiska na Uniwersytecie Harvarda w Cambridge, Massachusetts. Był częścią zespołu, który zbadał potencjalny wpływ zmiany klimatu na odżywianie. W jednym z badań z 2014 r. Jego grupa badała sześć głównych roślin spożywczych: pszenicę, ryż, groszek, soję, kukurydzę i sorgo. Wystawili rośliny na różne ilości CO2. Niektóre osiągnęły poziomy między 363 a 386 części na milion (ppm). Takie stężenia były typowe w tym czasie. (Poziomy CO2 wzrosły od tego czasu.) Inne rośliny były narażone na więcej tego gazu cieplarnianego w miarę ich wzrostu – 546 do 586 ppm. Oczekuje się, że poziomy te rozwiną się w ciągu najbliższych 50 lat.
Po zebraniu roślin naukowcy zmierzyli poziom witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Rośliny uprawiane z większą ilością CO2 były mniej pożywne. Na przykład pszenica i ryż miały niższy poziom białka. Mieli także mniej cynku i żelaza, podobnie jak groch i soja. Około dwóch miliardów ludzi na świecie już nie ma wystarczającej ilości tych minerałów. Większość ludzi polega na zbożach, takich jak pszenica i ryż, aby zaspokoić swoje potrzeby żywieniowe zarówno dla cynku, jak i żelaza. Jeśli spadnie poziom plonu takich składników odżywczych, ludzie mogą mieć jeszcze większe ryzyko zachorowania.
Ludzie, którzy zastępują cukry i skrobie na białko, są bardziej narażeni na wysokie ciśnienie krwi i choroby serca, jak wykazały amerykańskie badania.
Naukowcy nie wiedzą jeszcze, dlaczego CO2 wpływa na poziom tych składników odżywczych. Jednak nowe odkrycia sugerują, że naukowcy mogą chcieć wypróbować nowe odmiany roślin, które są mniej podatne na działanie CO2. W ten sposób ludzie nadal będą czerpać największe korzyści ze swoich warzyw i zbóż.
Przeanalizuj wykres i odpowiedz na poniższe pytania:
Wykres punktowy jest zbiorem punktów danych wykreślanych wzdłuż osi pionowych i poziomych. Czy ten wykres jest liczony jako wykres punktowy? Dlaczego lub dlaczego nie? Jaki jest inny rodzaj wykresu, który można wykorzystać do wyświetlania tych danych? Wyjaśnij swoje odpowiedzi.
Przeanalizuj zmienne reprezentowane na osi X i osi Y na wykresie.
Nazwij zmienne zależne i niezależne.
Co oznaczają liczby ujemne na osi Y?
O ile wyższe były poziomy cynku w pszenicy narażonej na podwyższony poziom CO2? Jaka jest przybliżona procentowa zmiana zawartości cynku w pszenicy? Jaka jest różnica w białku między roślinami, które były narażone na normalny poziom CO2 a tymi narażonymi na podwyższone poziomy? Jaka jest przybliżona procentowa zmiana w białku dla soi?
Zastanów się nad danymi przedstawionymi na wykresie: Dlaczego na osi y są uwzględnione zarówno liczby dodatnie, jak i ujemne?
Jeśli wykluczyłeś dane sojowe z wykresu, jak możesz zmienić zakres wartości i opis trendów widocznych na osi Y?
Linie powyżej i poniżej każdego punktu na wykresie są znane jako paski błędów. Ponieważ żaden eksperyment nigdy nie będzie doskonały, pasek błędu jest linią przechodzącą przez punkt na wykresie, który pokazuje stopień niepewności lub zmienność wyników. Paski błędów pomagają przedstawić ogólny zakres danych. Paski błędów na tym wykresie reprezentują przedziały ufności 95 procent. Każdy przedział ufności obejmuje zakres wartości. Prawdziwa wartość – ile żywienia jest naprawdę w plonie – prawdopodobnie mieści się w tym zakresie. Gdy przedział ufności jest opisany jako “95 procent”, oznacza to, że 95 na 100 razy, dane zebrane przez naukowca znajdą się między prętami. Tak więc słupki błędu na tym wykresie reprezentują to, czego naukowcy mogliby oczekiwać, gdyby znaleźli 95 razy na 100 razy więcej niż mierzyli składniki odżywcze
W ryżu porównaj procentowe zmiany w zawartości cynku, żelaza i białka między roślinami uprawianymi w normalnych i podwyższonych poziomach CO2. Dla których składników odżywczych są paski błędów na wykresie? Dla jakiej substancji odżywczej są najmniejsze?
Wyobraź sobie, że masz przeprowadzić próbę na poziom żelaza i białka w ryżu wystawionym na podwyższone stężenie CO2. Czy spodziewałbyś się, że średnie wartości mierzone leżą pomiędzy słupkami błędu na wykresie dla każdego składnika odżywczego? A może spodziewalibyście się, że znajdzie się poza kratkami błędów? Wyjaśnij swoją odpowiedź.
Co reprezentuje każdy punkt na wykresie? W oparciu o wykresy danych, jaka jest przybliżona procentowa zmiana zawartości cynku w pszenicy? Co powiesz na ryż i soję? Czy możesz z przekonaniem stwierdzić, że procentowa różnica w zawartości cynku w pszenicy jest większa niż różnica procentowa w nasionach soi? Wyjaśniać. Czy możesz śmiało powiedzieć, że różnica procentowa dla cynku w pszenicy jest większa niż jego procentowy spadek w ryżu?