Azot

Co dzieje się z ciekłym azotem w próżni?

Ciekły azot jest naprawdę niesamowity. Ma temperaturę wrzenia -196 stopni Celsjusza (-321 stopni Fahrenheita), więc musi być utrzymywany w niesamowicie zimnym stanie, aby mógł istnieć jako ciecz. W komorze próżniowej zredukowane ciśnienie umożliwia szybsze gotowanie azotu. Jednak proces odparowania powoduje schładzanie pozostałego azotu, co pozwala mu istnieć w postaci cieczy. Kiedy temperatura zostanie obniżona do -210 stopni Celsjusza (-346 stopni Fahrenheita), azot zamarznie i stanie się bryłą, która wygląda jak szkło.

Stały azot próbuje następnie zmusić się do ściślejszej konfiguracji, a gdy atomy rozpoczynają reakcję łańcuchową przestawiania się, tworzy ona płatki śniegu, które znikają w procesie.

Widzenie stałego azotu jest naprawdę rzadkie, a widzenie śniegu azotowego jest niesamowicie niesamowite. Obejrzyj ten film przez ChefSteps:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.